...

Je theorie halen doe je niet zomaar even, hiervoor heb je een goede voorbereiding en flink wat kennis voor nodig. Maar, geen paniek! Ook jij kan je theorie halen. Voordat je het weet heb jij die theorie in the pocket en kan jij eindelijk afrijden. Vraag jij je af hoe jij je het best kunt voorbereiden om zo snel mogelijk je theorie te halen? Rijschool Utrecht vertelt je hoe je dit doet.

Theorie halen door zelf te studeren

De eerste en een veel gekozen optie is dat je zelf de stof van de theorie gaat leren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Of je nu binnenkort je eerste rijles hebt en de theorie al wil leren, of al aan het lessen bent, dat maakt niet uit. Waarschijnlijk ben je wel bekend met het theorieboek dat al jaren wordt gebruikt voor het leren van theorie. Wanneer je ervoor kiest om de theorie uit een boek te leren, leer je net als op school de stof van het boek (grotendeels) uit je hoofd en herhaalt dit een aantal keer.

Vaak blijft de stof vanuit een boek niet voor honderd procent hangen en is het handig om hier aanvullend digitaal ook nog mee te oefenen. Je kunt online oefenexamens doen, waarbij je kennismaakt met soortgelijke vragen die ook tijdens een echt theorie-examen worden gesteld. Hou je helemaal niet van lezen en laat je dat liever achterwege? Dan kun je er ook voor kiezen om je theorie volledig online te leren door middel van video en audio.

Theoriecursus volgen

Als je het lastig vindt om zelf de theorie te leren, past een theoriecursus van een rijschool misschien beter bij je. Dit is helemaal niet gek en hier kiezen veel leerlingen voor. Een theoriecursus duurt bij Rijschool Troy één hele dag, waarbij we je alle ins en outs van de theorie leren. Op deze dag ga je naast luisteren ook zelf aan de slag. Je zult veel gaan oefenen en vragen krijgen die je op een echt theorie-examen ook kunt verwachten. Een theoriecursus heeft nog een aantal voordelen, die hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Persoonlijke begeleiding, waardoor je je optimaal kunt voorbereiden
  • Je weet zeker dat alle stof wordt behandeld
  • Je hoeft jezelf er niet toe te zetten om in de boeken te duiken
  • Interactief leren, waardoor je meer onthoudt
  • Makkelijk vragen kunnen stellen
  • Het theorie-examen wordt voor je gereserveerd

Ook als je het lastig vindt om bepaalde situaties in het verkeer te visualiseren, heb je baat bij een theoriecursus. Doordat het tijdens de cursus stap voor stap wordt uitgelegd, haal jij hoogstwaarschijnlijk je theorie.

Oefening baart kunst

Het volgen van een theoriecursus is natuurlijk een hele goede voorbereiding en verhoogt je kans op slagen ook daadwerkelijk, blijkt uit slagingspercentages. Dit betekent niet dat dit een vrijbrief is het behalen van je theorie, je kunt altijd blijven oefenen. Theorie halen doet niet iedereen in één keer, maar als je deze kans toch groter wil maken, is het aan te raden zelf ook nog te oefenen. Een heel theorieboek lezen is dan niet per se nodig, maar online een aantal extra oefenexamens doen kan nooit kwaad.

Theorie halen: wat past het best bij jou?

Theorie halen kun je dus op verschillende manieren doen, maar het belangrijkst is dat je voor de manier kiest die het best bij jou past. Ben je een echte studiebol en heb je een fotografisch geheugen? Waarschijnlijk kun je dan prima zelf aan de slag met studeren voor je theorie. Vind je dit toch lastig en heb je wat meer moeite met jezelf ertoe zetten? Dan is theorie halen met behulp van een theoriecursus wat voor jou.

Gezakt voor je theorie

Ben je ondanks het studeren toch een keer gezakt voor je theorie-examen? Geen zorgen, je bent echt niet de enige. Als je er bij de eerste keer voor hebt gekozen om zelf te leren voor je theorie, kun je er nu voor kiezen om een theoriecursus van één dag te volgen. Waarschijnlijk zit de theorie grotendeels goed in je hoofd, maar heb je net even dat beetje extra begeleiding nodig.

Is je theorie halen de eerste keer niet gelukt? Geef niet op en schrijf je gelijk in voor een herexamen bij het CBR. Hoe sneller je dit doet, hoe hoger de kans dat de informatie van de theorie nog in je hoofd zit tijdens een herexamen.

Tip: nadat je gezakt bent voor je theorie, krijg je inzicht in wat je fout had. Noteer dit en focus je extra goed op de theorie die betrekking heeft tot de fouten die je tijdens het eerste examen maakte.

Theorie halen bij het theorie-examen

Heb jij eindeloos gestudeerd voor je theorie en is het tijd om het examen af te leggen? Spannend! Om je nog beter voor te bereiden, vertellen je wat je kunt verwachten op de dag van het examen. Het examen duurt dertig minuten (tenzij je recht hebt op een theorie-examen met extra tijd) en bestaat uit de onderdelen gevarenherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel gevarenherkenning bestaat uit vijfentwintig vragen, waarvan je er dertien of meer goed moet hebben. Van het onderdeel kennis moet je minstens tien van de twaalf vragen goed hebben en bij het onderdeel inzicht moeten minstens vijfentwintig van de achtentwintig vragen goed zijn.

Ben jij er helemaal klaar voor en wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen misschien kom je wel in aanmerking voor een spoedcursus rijbewijs Utrecht.