...

Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen: ‘Kennis & Regelgeving’ en ‘Gevaarherkenning.’ Het eerste onderdeel is gericht op feitenkennis: kennis over de auto, de controlelampjes, verkeersborden, de voorrangsregels, het milieu, verschillende weggebruikers, wetgeving – alles komt aan de orde. Het onderdeel ‘Gevaarherkenning’ heeft te maken met inzicht. Je krijgt een reeks foto’s van verkeerssituaties voorgeschoteld en moet bij iedere situatie aangeven wat je als bestuurder het beste kunt doen: niets, gas los, of remmen.

Een aantal examentips, gratis en voor niets:

TIP 1: Op tijd gaan leren

Op de middelbare school kwam je er misschien nog wel mee weg om de avond van tevoren te beginnen met leren, maar onderschat het theorie-examen niet. Je hebt echt wat tijd nodig om alle informatie goed door te lezen en vooral: te begrijpen. Stamp niet klakkeloos alles in je hoofd, op de borden na dan, maar probeer ook te bedenken waaróm bepaalde regels er zijn. Maak desnoods een samenvatting van dat gene dat je aan het leren bent. Zo onthoud je ze gemakkelijker.

TIP 2: Veel oefenexamens doen

Theorie boek grondig doorlezen, goed uitpluizen wat er aan belangrijk informatie in staat. Dan is het tijd om te kijken of je alles goed begrepen hebt aan de hand van oefenexamens op de computer. Bekijk na ieder examen vooral je fouten en noteer de regeltjes of situaties die je nog niet onder de knie hebt. Stamp die dingen nog iets harder in je hoofd. Komt er stoom uit je oren? Mooi, dan ben je er bijna klaar voor.

TIP 3: Geen stress

Het is zover: samen met een stuk of twintig anderen zit je in een doodstil lokaal. Iedereen is hard aan het zweten in een eigen hokje met een eigen computer. Voor iedere vraag of situatie heb je beperkt de tijd, net zoals in de auto eigenlijk, maar laat je vooral niet opjagen. Probeer rustig na te denken en vertrouw op je krakende hersenen. Vaak weet je meer dan je denkt. De uitslag krijg je overigens direct en heel discreet. Alleen jij komt te weten of je gezakt of geslaagd bent.

Met het oog op gevaarherkenning is dat denk ik ook het handigst: je hebt dan al wat praktijkervaring en kunt je beter voorstellen wat er in verschillende situaties van je verwacht wordt. Maar: stel het ook weer niet te lang uit, want het behalen van je theorie-examen doet wonderen voor je zelfvertrouwen in de auto. Het rijdt heel wat fijner wanneer je de regels kent. Dan weet je bijvoorbeeld ook direct dat twee borden van 70 naast elkaar niet noodzakelijkerwijs betekenen dat je 140 kilometer per uur mag rijden. Gelukkig leer je dat ook tijdens je rijlessen bij autorijschool Utrecht.

Tot slot de Tussentijdse Toets:

je hebt dat papiertje nodig om de Tussentijdse Toets te mogen doen. Zeker wanneer je een zenuwpees bent, is het fijn om al voor het echte examen eens mee te maken hoe het praktijkexamen in zijn werk gaat. De Tussentijdse Toets is daarvoor perfect. Je kunt voor de Tussentijdse Toets niet slagen of zakken, dus je hoeft je er in principe ook niet druk over te maken. Zie het als een generale repetitie of een handige second opinion. Ondertussen komt dat rijbewijs steeds dichterbij. Met het krijgen van je verbeter punten kan je uiteindelijk met je instructeur aan dat gene puntjes werken waardoor je slaag kans voor je examen alleen maar beter maakt!

Wil jij extra snel je rijbewijs halen kijk dan voor een spoedcursus rijbewijs Utrecht