...

Je eerste rijles, iets waar je waarschijnlijk lang naar uit hebt gekeken en niet op kunt wachten. Nu het er toch echt op aankomt, beginnen de zenuwen misschien al een beetje op te spelen. Niets geks aan, auto rijden is een grote stap richting vrijheid met als doel veel veilige kilometers maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Misschien heb je je al voorbereid door je te verdiepen in de theorie, maar extra tips kun je altijd gebruiken. Rijschool Troy geeft je 5 belangrijke tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de autorijden.

Wat moet je weten voor je eerste rijles?

Bij een eerste rijles is er vaak sprake van een proefles. De instructeur haalt je thuis of op een afgesproken locatie op en zal je eerst kennis laten maken met de auto. De volgende zaken zal je tijdens je eerste al rijles leren:

  • Hoe je gas geeft en de koppeling gebruikt
  • Hoe je moet sturen
  • Op welke manier je de rem gebruikt
  • Hoe je moet schakelen
  • Waar je op moet letten tijdens in- en uitstappen

Je zult je al snel thuis voelen in de auto, doordat alles op jou wordt afgestemd. De stoel en de spiegels stel je samen met de instructeur goed af, zodat het bij jou aansluit en je alles goed ziet. Dit klinkt als heel veel informatie, maar je zult snel merken dat het een kwestie van wennen en gewoon doen is. Voor je eerste rijles hoef je eigenlijk nog niets te weten, hoewel het wel handig is om de theorie al een beetje doorgenomen te hebben. Bovendien hoef je echt niet alles in één keer te onthouden en goed te doen, daar is een proefles voor!

Tip 1: neem voldoende slaap

De voorbereiding van je eerste rijles begint de avond daarvoor al. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en voldoende slaap pakt. Een goede nachtrust zorgt voor een goede focus voor de volgende dag. Dit kan natuurlijk niet missen bij je eerste rijles. Met een goede focus ben je geconcentreerd en heb je alles onder controle. Als je van jezelf weet dat je moeilijk in slaap komt als je zenuwachtig bent, kun je voorbereidende maatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld nóg eerder naar bed gaan en televisie- en telefoonschermen vermijden voordat je gaat slapen.

Tip 2: wees niet bang, fouten maken mag!

Het is je eerste rijles en iedere instructeur begrijpt dat je hier zenuwachtig voor bent. Maar wees niet bang, je mag fouten maken en je hoeft echt niet alles in één keer goed te doen. Raak je al gestrest over al die verschillende knopjes in de auto en vraag je je af hoe je de auto de weg op krijgt tijdens je eerste rijles? Geen zorgen, de instructeur zal je op je gemak laten voelen en alles rustig uitleggen. Dus, fouten maken mag en iedereen maakt ze tijdens een eerste rijles. Sterker nog, maak die fouten want van fouten leer je!

Tip 3: luister goed en stel vragen

Tijdens zo’n eerste rijles komt er veel nieuwe informatie op je af. Als je je theorie al hebt gehaald of deze al een keer hebt doorgenomen, heb je al een goede basis. Dit is natuurlijk geen vereiste, maar het kan wel helpen tijdens je eerste rijles. Luister tijdens je eerste rijles goed naar wat de instructeur je allemaal uitlegt.

Nogmaals, je hoeft echt niet alles gelijk te onthouden. Neem de informatie in je op en schrijf thuis op wat je hebt geleerd tijdens je eerste rijles. Naast luisteren, is het ook goed om vragen te stellen. Als je iets niet snapt of vragen hebt, stel ze dan gerust. De instructeur is er om je te helpen én je leert meer als je vragen stelt.

Tip 4: draag comfortabele kleding en schoenen

Misschien niet een tip waar je meteen aan denkt, maar let op wat je aantrekt tijdens je eerste rijles. Draag iets waar jij je comfortabel in voelt, zodat jij je ook comfortabel en zelfverzekerd in de auto voelt. Wat ook erg belangrijk is, is je schoeisel. Trek je lekkerste schoenen met platte zool aan, zodat je geen problemen krijgt met de pedalen. Het is namelijk een absolute no-go om een auto te besturen met slippers aan. Dit is zelfs gevaarlijk, doordat je slipper kan blijven hangen en je het gaspedaal bijvoorbeeld niet los kunt laten. Draag tijdens je eerste rijles ook geen hoge hakken, dan is de kans ook groot dat je in de problemen komt met de pedalen.

Tip 5: blijf rustig tijdens je eerste rijles

Last but not least, blijf rustig. Om de rijlessen zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om rustig te blijven, je hoeft niet te stressen! Het is logisch dat je in het begin spannend vindt en dat er veel op je afkomt, maar probeer jezelf rustig te houden. Onthoud dat je het niet alleen hoeft te doen, het is je eerste rijles en je instructeur begrijpt dit ook. Heb vertrouwen in jezelf en in je instructeur. Mocht er iets gebeuren, dan kan je instructeur altijd ingrijpen. Geniet ervan, de eerste stap richting meer vrijheid!

Met deze tips heb jij een goede voorbereiding voor de rijlessen. Nu je deze tips in je hebt opgeslagen, hoef je al minder zenuwachtig te zijn want je hebt je goed voorbereid. Sla je theorieboek nog eens open en neem de verkeersregels nog een keer door. Veel plezier met leren auto rijden en wie weet kunnen we je over een tijdje feliciteren met je rijbewijs.