...

Bij Rijschool Troy van Utrecht weten we hoe belangrijk het is voor nieuwe bestuurders om volledig vertrouwd te raken met verkeersborden. Verkeersborden spelen een cruciale rol in het veilig en efficiënt houden van het verkeer. Ze geven informatie, waarschuwen voor gevaren, en geven aan wat bestuurders wel en niet mogen doen. In deze blog bespreken we de belangrijkste verkeersborden en hun betekenis, zodat je goed voorbereid de weg op kunt gaan.

1. Waarschuwingsborden

Waarschuwingsborden zijn ontworpen om bestuurders te waarschuwen voor mogelijke gevaren op de weg. Deze borden zijn meestal driehoekig met een rode rand en een pictogram in het midden. Enkele veelvoorkomende waarschuwingsborden zijn:

 • Scherpe bocht naar links/rechts: Deze borden geven aan dat er een scherpe bocht in de aangegeven richting aankomt. Het is belangrijk om je snelheid te verminderen en voorzichtig te rijden.
 • Overstekend wild: Dit bord waarschuwt voor dieren die de weg kunnen oversteken, zoals herten of vee. Dit bord wordt vaak gevonden in landelijke gebieden.
 • Glad wegdek: Dit bord geeft aan dat de weg glad kan zijn door regen, sneeuw of ijs. Verminder je snelheid en rijd voorzichtig om slippen te voorkomen.

2. Verkeersborden die voorrang regelen

Deze borden helpen om voorrang te regelen en ongevallen te voorkomen. Ze geven aan wie er voorrang moet verlenen en wie er voorrang heeft. Enkele van deze borden zijn:

 • Stopbord: Een achtkantig rood bord met het woord ‘STOP’. Bestuurders moeten volledig stoppen en voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers voordat ze verder rijden.
 • Voorrang verlenen: Een omgekeerde driehoek met een rode rand en een witte binnenkant. Dit bord geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan verkeer op de kruisende weg.
 • Voorrangsweg: Een vierkant bord met een gele ruit en een witte rand. Dit bord geeft aan dat je op een voorrangsweg rijdt en verkeer op zijwegen voorrang moet verlenen aan jou.

3. Gebodsborden

Gebodsborden geven instructies over wat bestuurders moeten doen. Deze borden zijn meestal rond en blauw met een wit pictogram. Voorbeelden zijn:

 • Rechtdoor rijden verplicht: Dit bord geeft aan dat je alleen rechtdoor mag rijden en niet mag afslaan.
 • Richting volgen: Dit bord kan aangeven dat je een bepaalde richting moet volgen, bijvoorbeeld naar links of rechts.
 • Minimumsnelheid: Dit bord geeft de minimumsnelheid aan die je moet aanhouden op een bepaalde weg.

4. Verbodsborden

Verbodsborden geven aan wat niet is toegestaan. Deze borden zijn meestal rond met een rode rand en een wit middenstuk met een zwart pictogram. Enkele veelvoorkomende verbodsborden zijn:

 • Inrijden verboden: Dit bord geeft aan dat je een bepaalde weg niet in mag rijden.
 • Verboden te parkeren: Dit bord geeft aan dat je niet mag parkeren op de aangegeven locatie.
 • Verboden in te halen: Dit bord geeft aan dat je niet mag inhalen op de aangegeven weg.

5. Informatieborden

Informatieborden geven belangrijke informatie over de weg en de omgeving. Deze borden zijn meestal rechthoekig en blauw met witte tekst en pictogrammen. Voorbeelden zijn:

 • Huisartsenpost: Dit bord geeft aan waar zich een huisartsenpost bevindt.
 • Parkeerplaats: Dit bord geeft aan waar je kunt parkeren.
 • Richtingaanwijzers: Deze borden geven aan in welke richting bepaalde plaatsen of wegen zich bevinden.

6. Overige belangrijke verkeersborden

Naast de hierboven genoemde categorieën zijn er nog andere belangrijke verkeersborden die je moet kennen:

 • Maximumsnelheid: Een rond wit bord met een rode rand en een zwart getal dat de maximumsnelheid aangeeft.
 • Einde van alle verboden: Een wit bord met een zwarte streep door verschillende symbolen. Dit bord geeft aan dat alle eerder opgelegde beperkingen niet meer van kracht zijn.
 • Fietsers en voetgangers: Borden die aangeven waar fietsers en voetgangers zich moeten bevinden, zoals fietspaden en zebrapaden.

Het belang van verkeersborden begrijpen

Het correct begrijpen en opvolgen van verkeersborden is essentieel voor de veiligheid op de weg. Niet alleen helpen deze borden om orde en duidelijkheid te scheppen, maar ze zijn ook wettelijk verplicht om na te leven. Het niet opvolgen van verkeersborden kan leiden tot gevaarlijke situaties, boetes en verkeersongelukken.

Hoe Rijschool Troy Kan Helpen

Bij Rijschool Troy richten we ons op een uitgebreide rijopleiding die niet alleen focust op de praktische rijvaardigheden, maar ook op een grondig begrip van verkeersregels en -borden. Onze instructeurs nemen de tijd om elke verkeerssituatie uit te leggen en ervoor te zorgen dat onze studenten zich zelfverzekerd voelen wanneer ze de weg op gaan.

Praktijkgerichte Lessen

Onze lessen zijn ontworpen om studenten in real-life situaties te brengen waar ze de verkeersborden kunnen herkennen en toepassen. Dit helpt om theorie en praktijk effectief te combineren.

Theoriecursussen

Naast praktijklessen bieden we ook uitgebreide theoriecursussen aan. Deze cursussen helpen studenten om de verkeersborden en -regels te begrijpen en toe te passen in verschillende verkeerssituaties.

Examentraining

Onze examentraining is specifiek gericht op het voorbereiden van studenten op zowel het theorie- als het praktijkexamen. We zorgen ervoor dat elke student de kennis en vaardigheden heeft om met vertrouwen en succes hun rijexamen af te leggen.

Conclusie

Het kennen en begrijpen van verkeersborden is een fundamenteel onderdeel van veilig rijden. Bij Rijschool Troy zijn we toegewijd aan het opleiden van bestuurders die niet alleen bekwaam zijn in het besturen van een voertuig, maar ook in het begrijpen en naleven van verkeersregels. Door je bewust te zijn van de betekenis en het belang van verkeersborden, kun je bijdragen aan een veiligere en efficiëntere verkeersomgeving. Klaar om je rijvaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je vandaag nog in bij Rijschool Troy en begin je reis naar een veilige en verantwoorde bestuurder!