...

Wat te doen tijdens een rijles? een eerste rijles is voor iedereen spannend. Om jouw rijles goed te laten verlopen is het met name van belang dat je jouw zenuwen niet de baas laat worden. Gezonde spanning is goed, teveel stress weer niet. Los hiervan zijn er een aantal andere dingen die wij je mee willen geven voor je rijles. In dit artikel vertellen we jou de 5 dingen die je niet moet doen tijdens een rijles.

1: Met één hand aan het stuur

Met één hand rijden is echt een no go als je jouw rijles goed wilt laten verlopen. Veel mensen doen het onbewust, echter vinden de meeste rij instructeurs het niet goed als je dit doet. Dus hou altijd twee handen aan het stuur tijdens het rijden. Je rijinstructeur zal het waarschijnlijk wel tegen je zeggen, maar het is altijd verstandig om er even zelf op te letten. Door met beide handen aan het stuur zorg je ervoor dat je in kan grijpen als dit nodig is. Dit is met één hand aan het stuur een stuk lastiger.
 
 

2: Wees vriendelijk tegen de instructeur

Je zal aardig wat uren met de instructeur doorbrengen in de auto. Wees daarom vriendelijk tegen jouw instructeur. Je hoeft echt geen vrienden te worden, maar respect is wel belangrijk. Stel jezelf even netjes voor en wees beleefd. Door aardig en respectvol te zijn heb je al een streepje voor, dit kan alleen maar in je voordeel werken. Mocht je nu merken dat je echt geen enkele klik hebt met je rijinstructeur dan is het uiteraard altijd mogelijk om naar een andere rijschool Utrecht te gaan, je zit immers nergens aan vast.
 

3: Draag geen slippers of (hoge) hakken tijdens een rijles

 
Dit is vooral voor de dames: draag nooit hakken tijdens de rijles. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, echter zien we nog altijd dat er vrouwen zijn die toch schoenen dragen met een hak. Hakken zijn super onhandig tijdens het rijden en zijn daarom niet veilig. Het beste is om schoenen te dragen met een dunne onderkant, denk aan sneakers of aan andere schoenen. Door de vlakke onderkant van de zool zal je het gaspedaal en de remmen beter aanvoelen. Daarnaast loop je hiermee niet het risico dat je hak van het pedaal af glijdt. Ook slippers zijn super onhandig om mee te rijden. Je hebt hiermee minder grip en gevoel op de pedalen.

4: Trek comfortabele kleding aan

 
Voor je eerste rijles is het belangrijk dat je prettige kleding aan doet. Het moet kleding zijn waar je goed in kant bewegen en die niet in de weg kan gaan zitten. Dit houdt natuurlijk niet in dat je gelijk je trainingspak uit de kast moet pakken. Maar het betekent wel dat het niet verstandig is om kleding te kiezen die je bewegingsvrijheid beperkt. Door te kiezen voor comfortabele kleding weet je zeker dat je prettig achter het stuur zult zitten.

5: Schiet niet in de stress als je een fout maakt

 
Iedereen maakt fouten tijdens zijn of haar eerste paar rijlessen. Alleen is het belangrijk dat je hier niet door in de stress schiet. Zonder fouten kan je niet leren, wees niet bang als het niet lukt. Wanneer je in de stress schiet zal je alleen maar meer fouten maken, dit wil je ten alle tijden voorkomen. Mocht je nu merken dat het je allemaal even te veel wordt dan kan je dit tegen de rijinstructeur zeggen. Iedere rijinstructeur weet hoe hij of zij met rijangst om moet gaan. Jouw rijinstructeur zal je hier altijd mee kunnen helpen. Door aan de volgende punten te houden verbeter je de rijvaardigheden zelfverzekerder.