...

Wat is 2toDrive?

Jonge leerlingen kunnen met 17 jaar hun rijbewijs (categorie B) halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Dit tijdelijke experiment heet 2toDrive.

Theorie-examen vanaf 16 jaar

Jongeren kunnen zich vanaf 16 jaar inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen gelijk aan die van de reguliere examens.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar
Leerlingen kunnen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen bij onze rijschool. Ook kunnen zij bij ons een tussentijdse toets afleggen. Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

Rijexamen vanaf 17 jaar
Leerlingen kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Om rijexamen te mogen doen, dien je wel in het bezit te zijn van een theoriecertificaat. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij reguliere examens.

Wanneer de leerlingen slagen voor hun examen, krijgen zij een gewoon rijbewijs. Tot hun 18e mogen zij enkel autorijden met hun coach. Vanaf hun 18e mogen zij zelfstandig de weg op.

Met dit rijbewijs mogen de leerlingen ook op een brommer of scooter rijden. Hierbij is begeleiding door een coach niet nodig.
Het rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs geldt niet in het buitenland, totdat de student 18 jaar is.

Eisen aan bestuurder 2toDrive

  • De bestuurder moet na het slagen
  • voor het praktijkexamen tot zijn 18e jaar:
  • voldoen aan de gebruikelijke eisen die aan een bestuurder worden gesteld;
  • in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en een begeleiderspas;
  • minimaal 1 geregistreerde begeleider (coach) hebben.

Maximaal 5 coaches op 1 begeleiderspas
Jongeren vanaf 17 jaar kunnen maximaal 5 personen opgeven als coach. De coaches komen op 1 begeleiderspas te staan. Tot hun 18e jaar mogen de jongeren alleen autorijden als 1 van deze coaches naast hen zit. Ook de coaches moeten aan eisen voldoen.

Minder verkeersdoden door begeleid rijden
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

2toDrive is tijdelijk experiment
2toDrive is per 1 november 2011 ingevoerd als experiment. Het experiment duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen. Troy als Rijschool Utrecht doet hier natuurlijk aan mee!